Valódi szexualitás egy mű világban

A világ változásával az eddig évszázadokon át rejtegetett szexualitásról ma már nyíltan beszélünk. Filmekben, pornófilmekben, reklámokban látjuk, hogyan is kellene ezt csinálni. Pontosan tudjuk, hogy mik azok a testi paraméterek, amik nőiesnek és szexinek számítanak és mik azok, amelyektől férfias lesz valaki. A kérdés az, hogy valóban ezektől függ-e az, hogy kielégítő szexuális életünk legyen? 

Ha megvannak ezek a paraméterek, akkor automatikusan működni fog a szexualitás? Akkor tényleg felszabadultan fogjuk élvezni? 

Sajnos, a filmekben, reklámokban nagyon ritkán esik szó arról, hogy mi is a lényege a szexualitásnak, hogy miért is keressük, vágyjuk annyira a kielégülést. A szexualitás ábrázolásánál általában megragadunk annál, hogy vágyjuk a másik közelségét, hogy szerelmesek vagyunk, stb. és emiatt jön létre a szexuális aktus. Azonban ez így csak féligazság. Ha jobban megértjük a szexualitás lényegét, akkor az nem más, mint hogy vágyunk egy egységélményre. Vágyunk rá, hogy egyesüljünk azzal, aki annyira fontos nekünk valami miatt. Arról, hogy ezt az egységélményt a fogantatásunk előttről, vagy az anyaméhben töltött időszakból hozzuk magunkkal megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy amikor szerelmesek vagyunk, olyan közel akarunk lenni a másikhoz, amilyen közel csak tudunk, szinte egybe szeretnénk olvadni vele.

Hogy hogyan történik ez az egybeolvadás? Ha a nő valóban képes a női energiákat működtetni, akkor a férfi érzi, hogy a nő feltétel nélkül elfogadja. Ez már önmagában is hatalmas élmény, de ezt tovább fokozza az, hogy a nő nemcsak elfogadja, hanem be is fogadja a lehető legintimebb módon. Ez az elfogadottság és befogadottság érzet az, amire egy valódi férfi igazán vágyik. 

Ha a férfi képes valódi férfiként működni, képes biztonságot nyújtani és képes átadni magát a nőnek, akkor a nő tökéletes biztonságban érzi magát és meg tud nyílni, befogadóvá tud válni. Ha ezek az energiák a helyükön vannak, a férfi át tudja magát adni a nőnek, a nő pedig meg tud nyílni, akkor történik meg a csoda, az egységélmény, amire annyira vágyunk.

A legtöbbünknek vannak fantasztikus, kellemes, kevésbé kellemes vagy éppen kellemetlen szexuális élményei. Vannak olyanok is, akik megtalálták a nyitját annak, hogy hogyan működjenek férfiként vagy nőként és megtalálták a párt, akivel megélik ezt az egységélményt. Ez pedig nem függ mell-, derék vagy bicepszmérettől, de még a nemi szerv méretétől sem, sokkal inkább attól, hogy képesek vagyunk-e lelkileg eljutni oda, hogy átadjuk magunkat egy másik embernek vagy befogadjuk őt teljes valójában.

Az emberben gyakran van mindenféle kétség, félelem. A férfiakban attól, hogy elfogadják-e őket, befogadják-e őket. Szokták is mondani, hogy “mindig a nő választ”, ez pedig félelmetes. Az elutasítástól, a mély intimitástól való félelem gyakran gyerekkori traumák miatt alakul ki és felnőttkorban megakadályozza a kiteljesedett szexualitást. A valódi elfogadáshoz, befogadáshoz nem elég csak annyi, hogy megtörténik a behatolás. Ahogy a nőtől sem elég az, ha “szétnyitja a lábát”, úgy a férfitól sem elég az, ha csak a “péniszét adja át”. Az egyesülés nem csak fizikai, hanem egy lelki/energetikai aktus is. Egy olyan szexuális aktus, ahol nem történik meg a befogadás vagy ahol a férfi képtelen átadni magát a nőnek, testi kielégülést hozhat, de ürességérzet marad utána és hosszú távon a szexualitás nem fog működni. 

Ugyanúgy, ahogy a nőknek gyakran problémáik vannak azzal, hogy a női energiákat elfogadják és működtessék, ugyanúgy a férfiaknak is gondjaik vannak a férfienergiák működtetésével. Természetesen, itt sem arra gondolok, hogy a nők nem tudnak szexin öltözködni vagy hogy a férfiak macsó módon vagy akár figyelmes úriember módjára viselkedni. A filmekből, reklámokból remekül megtanultunk eljutni a hálószoba ajtajáig. Sajnos, azonban kevés a valóban értékes instrukció arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha becsukódott mögöttünk az az ajtó. 

A férfi és női energiák működtetésének blokkja eredhet transzgenerációs traumákból, de jöhet gyerekkori élményekből is. Ilyen transzgenerációs traumák lehetnek például a háborúban szerzett családi tapasztalatok – ha mondjuk egy nőt megerőszakoltak –, amik alapján az a hiedelem született meg a családrendszerben, hogy a férfi, a férfienergia veszélyes. Ezért amikor a családban születő fiúk felcseperedve elkezdenék működtetni a férfienergiát, a női családtagok azt kimondott vagy kimondatlan üzenetekkel letiltják. Olyan is előfordulhat, hogy ha egy nő belehalt a szülésbe, akkor a családtagok tudat alatt a férfit hibáztatják a haláláért, hiszen ha a férfi visszafogta volna a vágyát, akkor nem esett volna teherbe a nő és nem halt volna meg. Akármennyire kifacsartnak tűnik is ez a logika, a szülésbe belehalt nők családrendszerében a legtöbbször mégis ez a hiedelem alakul ki. Ezáltal a férfias energia egyik legfontosabb funkciója lesz letiltva a családrendszerben, a megtermékenyítés és ezen keresztül a szexualitás is.  

Ami a női energiát illeti, például egy a XIX. században szabadosan élő női ős, akinek az akkori nézetek szerint sok szexuális partnere volt, okozhatott olyan szégyenérzetet a családban, ami miatt a nőies, befogadó energia egyenlővé vált a családi hiedelemrendszerben a botránnyal és emiatt tiltott lett. 

Ha a blokk nem transzgenerációs traumákból, hanem saját, gyermekkori tapasztalatból ered, akkor annak lehet az oka például az, ha egy anyának sokat küszködve, egyedül kellett felnevelnie a gyermekét és a sok teher miatt képtelen volt lágyan, elfogadóan, befogadóan fordulni a gyermeke felé. Emiatt a kisgyerekben az egészséges, a másikat közel engedő testi és lelki intimitás mintája nem alakul ki, mint ahogyan nem tanulja meg azt sem, hogy hogyan lehet szívből elfogadni/befogadni egy másik embert. 

Egy másik gyakori eset az, amikor valamelyik szülő vagy fizikailag vagy szóban bántalmazó és így a kisgyerek megtanulja, hogy a közeli kapcsolataiban nincs és nem lehet soha biztonságban, ezért képtelen átadni, elengedni magát egy másik ember társaságában. 

Az ilyen és ehhez hasonló blokkokat, tiltásokat, hiedelmeket önismereti munkával felszínre lehet hozni, fel lehet oldani. A családállítás egy nagyon hatékony módja ennek. Érdemes feldolgozni ezeket a blokkokat, mert a valóban kielégítő szexuális élethez egy befogadásra képes, meleg nőre és egy biztonságot nyújtó, önmagát átadni képes férfira van szükség.