Természetellenes ciklusaink és ami mögöttük van

Sok ember életében megfigyelhetőek furcsa ciklusok. Például hogy valaki mindig 3 évente vált munkahelyet vagy több párkapcsolata is mondjuk pont nyolc évig tartott. Egy ideig nem is tűnik fel az embernek az, ha az élete egy területén ugyanaz ismétlődik, de amikor 35-40 éves lesz, statisztikai nyelven szólva, már elég nagy a minta és feltűnnek az ismétlődések. Mi lehet az oka annak, ha mindig pontosan ugyanannyi ideig tart az életünkben egy helyzet? Vagy annak, ha egy jól működő kapcsolatnak, munkának, stb. mindig ugyanannyi idő után lesz előzmények nélkül, hirtelen vége?

Ha ezeknek az ismétlődéseknek a gyökerét meg lehet találni a családrendszerben, akkor valamilyen átvett mintáról van szó, amelynek oka a leggyakrabban egy traumatikus esemény valamelyik ős életében. Járt nálam olyan ügyfél, akinek az édesapja öt éves volt, amikor a családját kitelepítették. Ez hatalmas trauma volt az egész családnak és az ötéves kisfiúnak is, hiszen elvesztették az otthonukat és a vagyonukat. Az ügyfelem édesapja korán meghalt, amikor az ügyfelem még egészen kicsi volt. Az édesapja iránti hűségből és tiszteletből ezután úgy alakította az életét, hogy öt évente költözött vagy valamilyen külső körülmény hatására költöznie kellett. Amikor eljutott hozzám, már egészen kimerült ebben, nagyon szeretett volna végre megállapodni és egy biztos, állandó otthont kialakítani magának és a családjának. Miután sikerült feloldani a traumát, már nem érzi szükségét a ciklikus költözésnek. 

Amikor a saját életünkben gyökerezik a ciklikusság oka

Olyat is láttam már, hogy valakinek a házasságai, élettársi kapcsolatai mindig tizenkét évig tartottak. Amikor megnéztük mi lehet ennek az oka, kiderült, hogy tizenkét évesen egy korrepetáló tanár, akihez már évek óta járt, molesztálni kezdte. Szerencsére nagy lélekjelenléttel sikerült elmenekülnie a tanártól és soha többé nem látta, de az eset mégis annyira mély nyomot hagyott benne, hogy minden párkapcsolatának véget vetett, mielőtt megismétlődhetett volna a trauma. Hiába volt már felnőtt, tudat alatt mégis attól félt, hogy megint kiszolgáltatott helyzetbe kerül és csak nehezen tudja majd megvédeni magát. Azért, hogy ezt elkerülje, inkább addig-addig provokálta a párjait, veszekedett, amíg vagy ők vagy pedig ő maga véget nem vetett a kapcsolatnak.

Ciklusaink

Amikor valaki a munkahelyeket váltja egy meghatározott idő után, annak is gyakran valamilyen trauma az oka. Kiderült már olyan, hogy valakit az osztályfőnöke kezdett piszkálni, ahogy bekerült az iskolába hat évesen. A mai napig nem érti, hogy miért volt ennyire ellenséges és igazságtalan vele az osztályfőnök. Az a másfél év, amit abban az osztályban töltött, rémálom volt. Amikor felnőtt azt figyelte meg, hogy hat és másfél éves ciklusok váltják egymást a karrierjében. Hat éveket dolgozott, azután vagy másik munkahelyre ment, ahol nagyon rosszul érezte magát vagy pedig megközelítőleg másfél évig nem volt munkája. A lejtmenetet megint egy hat éves, kiegyensúlyozott állás követte, ahol jól érezte magát, azután megint egy másfél éves lejtmenet. Végül sikerült kideríteni ennek az okát és az illető rájött, hogy nem mérte fel, nem ismerte be magának, hogy mekkora károkat okozott az osztályfőnöke, sokáig inkább elnyomta magában a traumát. 

Amikor eljön az ideje, hogy feldolgozzunk valamit

A psziché egy ideig együttműködik velünk abban, hogy menjünk tovább, csináljuk a dolgunkat és ne foglalkozzunk bizonyos, fájó emlékekkel, dolgokkal. Amikor azonban úgy érzi, itt az idő, egyre másra olyan helyzetekben találjuk magunkat, amik annyira kényelmetlenek, hogy végül rávesszük magunkat a múlttal való szembenézésre. Ha meglátjuk, felismerjük a fentiekhez hasonló ismétlődéseket az életünkben, akkor is eljött egy olyan pont, amikor rá kell néznünk valamire. Segít ebben, ha tudjuk, hogy a ciklus idejét figyelembe véve kell valamilyen nehéz, traumatikus történetet keresnünk a saját vagy a felmenőink életében. Gyakran sikerül is megtalálnunk a ciklust elindító eseményt, ha pedig nem, akkor is kérhetünk segítséget.