Tacsi tanításai a kutyaboldogság elérésére…

Úgy érzem, kilenc éves koromra, amiből nyolc vidám évet egy népes falka tagjaként töltöttem, leszűrődtek bennem azok az igazságok, amelyeket tanulságként szeretnék továbbadni fiatalabb ebtársaimnak. Mégpedig azt, hogy mik a kutyaboldogság legfőbb elemei. A világon három dolog a legfontosabb a kutya boldogságához:

Kép 1: A Banda, Tacsi, kutyaboldogság, boldog kutya, kutya életigazságok, kutyáink
  1. Kaja – sok és változatos. A csirkeporc, az oldalascsont és a főtt zuza azonnali, heves boldogságérzetet váltanak ki az egészséges lelkű kutyából. A répa, a rizs és a konzerv mérsékelt ovációra számíthatnak, de ez persze nem változtathat azon, hogy értelmes kutya, amint ezek elékerülnek, azonnal rájuk ugrik. Ami a konyhapultról leesett nyers karalábét illeti, aki azt titokban megeszi, egy egész éjszakás szenvedésre számíthat. Beszorult bélgázok és végtermék, amelyek csak háromnegyed órás, az ügyeletre tartó éjszakai zötykölődés után távoznak irtózatos szaghatások kíséretében. Kínos még felidézni is! Kistestű kutyák mindenképpen kerüljék!
  2. Simogatás – ennek kieszközlésére hajnali, bundarázásnak álcázott fülcsattogtatás, folyamatosan erősődő hangerejű, kétségbeesettnek tűnő nyüszögés vagy a kis tömzsi testet meghazudtoló erejű ugatás a mód, amelybe beleremeg a padló is. A gazda úgyse bírja sokáig, így még amikor hajnali négykor keltjük is a fenti módszerek egyikével, amikor meglátja sötétbarna gomb szemeinket és öregasszony fejünket, azonnal megenyhül és simogatásba kezd. 
  3. A labdázás – a kieszközlés módjai megegyeznek a simogatás kicsikarásának módjaival, ám jó, ha a félreértés elkerülése végett előhozunk egy labdát is. Hiszen ki akarna simogatást vagy finom falatokat egy fárasztó labdázás helyett?!? Azért labdázni jó móka, de szigorúan csak azután, miután a másik két szükséglet már kellőképpen kielégült. Végül is mindenki hallott már a Maslow-i szükségletpiramisról, nem?
Kép 2: A Banda, Tacsi, kutyaboldogság, boldog kutya, kutya életigazságok, kutyáink

Nos, egy bíztató dolgot mondhatok: bárhogyan is kezdődik a kutyaélet, legyen bármennyire is magányos, hideg és életveszélyes, mindig ott a lehetőség, hogy a kutya megtalálja azt a családot, ahol a fenti szükségleteinek megfelelő kombinációját megkaphatja! Ne adjátok fel a reményt és fülcsattogtatásra fel!