Szexualitás és szerelem a piedesztálon

Mindannyian jól ismerjük a piedesztál szó jelentését: teherhordó felület; alap vagy talapzat, amely egy oszlopot vagy szobrot tart. A szobrokat pedig általában kemény anyagokból szokták kifaragni. Kőből vagy fémből, ritkábban fából. A szép szobrokat mindenki csodálja, az absztraktokat vagy értjük vagy nem. Az ilyen művészeti alkotások vagy lelkesedést és borzongást váltanak ki vagy elutasítást, esetleg közömbösséget. Azonban soha, senkinek sem jut eszébe hazavinni a piedesztálról egy szobrot és párkapcsolatot kezdeni vele. 

Mégis sokan élnek olyan párkapcsolatban, amelyben az egyik fél nagyobbnak, értékesebbnek, erkölcsileg feljebbállónak érzi magát, vagyis piedesztálon áll. Ennek kiderítésére egy igen egyszerű gyakorlat, ha elcsendesedünk öt percre és elképzeljük magunkat és a párunkat egymással szemben állva és feltesszük a kérdést: mekkorának érzékeljük magunkat a másikhoz képest? Gyorsan ki fog derülni, hogy kisebbek, nagyobbak vagyunk, mint ő vagy egyformák vagyunk-e vele. 

Az egészséges párkapcsolatban a felek, ha magunk elé képzeljük őket, egyforma nagyok, de az a tapasztalatom, hogy gyakrabban mint gondolnánk, nem ez a helyzet. Az egyik fél sokszor piedesztálon áll és lenéz a másikra, vagyis valamilyen szempontból alacsonyabb rendűnek látja a másik embert. Az ilyen egyensúlyhiány gyakran ahhoz vezet, hogy megjelenik egy harmadik fél a párkapcsolatban, méghozzá annak az embernek az oldalán, akire lenéznek. Vagyis megcsalják a piedesztálon állót. Ennek nagyon egyszerű oka van. Pontosan, ahogy egy hideg szobor esetében, egy minket lenéző emberrel sem tudunk meleg emberi kapcsolatot kialakítani. Így vagy a testi vagy a lelki intimitás nem lesz rendben a párkapcsolatban. Bármelyik is hiányzik, az legtöbbször ahhoz vezet, hogy a pár egyik tagja a szoborszerű társ helyett egy másik embernél keresi meg azt. 

Annak, hogy valaki miért mászik fel egy piedesztálra, sokféle oka lehet. Lehetséges, hogy a gyermekkorában elszenvedett hiánytraumák miatt azt tanulta meg, hogy nem biztonságos egy másik emberhez kötődni, mert az mindig komoly fájdalommal jár. Az is lehetséges, hogy a piedesztálon állónak önértékelési problémái vannak, ezért nem hiszi el, hogy szerethető és nem is kockáztatja meg a valódi emberi közelség kialakítását senkivel. Sok családban pedig generációk óta ez a minta öröklődik és máshogy el sem tudják képzelni a párkapcsolatot csak úgy, hogy a férfi vagy a nő lenézi a másikat.  

Egy dolog biztos, ahhoz, hogy egészséges kapcsolat alakuljon ki, egyenrangú felekre van szükség. Ne feledjük el, hogy a gyermekek is a mi párkapcsolati mintánkat viszik majd tovább! Ráadásul, ha egy családban mondjuk generációk óta lenézik a férfiakat, akkor az anya, amikor fia születik, akaratlanul is azt kommunikálja majd a gyermeke felé, hogy minden, ami férfias, az alacsonyabb rendű és lenézendő. Így a fiúnak felnőve komoly problémái lehetnek a férfiassággal, a férfi energiával, ami akár impotenciában, akár párkapcsolati problémákban, de még a karrier területén vagy más életterületeken is megmutatkozhat. Ugyanez igaz fordítva is, ha egy családban a nők alacsonyabb rendűek.

Piedesztálon unottan álló férfi kőszobor

Lekecmeregni a piedesztálról nem egyszerű, ugyanis saját magunkon kell dolgoznunk. Fel kell ismernünk a helyzetet, meg kell értenünk miért másztunk fel a talapzatra, mitől félünk, mit akarunk elkerülni, azután ki kell dolgoznunk magunkból a félelmeinket. Ezzel a munkával azonban nem csak egy kiegyensúlyozott, valódi párkapcsolatot nyerhetünk, hanem azt fogjuk észrevenni, hogy sok másik életterületen is könnyebben birkózunk meg a problémákkal. Bármennyire is nehéz szembenézni a régi fájdalmakkal, enélkül a lelkünk egy elérhetetlen, rideg szoborrá válik. Valljuk be, senki nem szeretné párkapcsolat és család helyett a Louvre görög szobrai közt, egy talapzaton álldogálva leélni az életét.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok