Meggyűrűzött lelkek – amikor az előző kapcsolat miatt nem megy az elköteleződés

Az elköteleződésre való képtelenségnek is sok oka lehet. Az egyik, gyakori ok az, ha valaki egy előző kapcsolatához hűséges. Ilyenkor valahogy nem akar megtörténni a lánykérés, vagy a nő, pont, mint Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkban, nem akarja a gyűrűsujján hordani az eljegyzési gyűrűt, esetleg nem akarja elújságolni a környezetének az eljegyzést vagy gondolkodási időt kér. A korábbi lezáratlan kapcsolatok sok fájdalmat okozhatnak a későbbi kapcsolatokban. Természetesen a lezárás elmaradása a legtöbbször nem tudatos. Biztosan mindenki hallotta már legalább egy barátjától/barátnőjétől, hogy túl van az exén és már nem érdekli a dolog, közvetlenül azután, hogy egy félórás monológban elemezte a volt párja viselkedését, a történteket és levonta a konzekvenciákat…azon a héten már hatodszor. 

Nos, igen, ahogy azt sejteni lehet, ez a barát/barátnő még nincs túl a dolgon és ha nem dolgozza fel a szakítást, akármelyik fél kezdeményezte is, akkor a következő kapcsolatából hiányozni fog a valódi elköteleződés. Elképzelhető, hogy az elköteleződés hiányát azonban észre sem fogja venni. Ilyen helyzetben gyakori, hogy az ember olyan új párt keres magának, akivel az élethelyzete miatt nem lehet normális párkapcsolatot kialakítani, mert a partner házas vagy ő is hasonló lelkiállapotban van, mint az elköteleződésre képtelen barát. Ha pedig talált egy ilyen embert, akkor mindjárt ő lehet az oka annak, hogy nem alakul ki valódi párkapcsolat, hiszen nem válik el vagy nem hajlandó összeköltözni, esetleg házasodni. Ez pedig eltereli a barátunk figyelmét a saját meg nem élt érzéseiről, fájdalmáról és a lezáratlan múltjáról.  

A helyzet ilyenkor általában egyre romlik, aminek előbb-utóbb szakítás lesz a vége házasság helyett.

2 karikagyűrű egy kérdőjellel

Mikor gyanakodjunk arra, hogy nem zártunk még le egy korábbi párkapcsolatot? 

– ha még mindig erős érzelmeket vált ki belőlünk a másik vagy a kapcsolat emléke (düh, harag, agresszió, fájdalom)

– ha úgy érezzük tartozunk a másiknak vagy ő tartozik nekünk (akár pénzügyileg, akár energetikailag)

– ha mindenáron magyarázatot akarunk kapni a történtekre

– ha igazságot akarunk szolgáltatni vagy bosszút akarunk állni

– ha vetélés, esetleg abortusz kötődik a kapcsolathoz – az ehhez kapcsolódó gyászt és bűntudatot gyakran nem dolgozza fel az ember

– ha bármilyen fogadalmat tettünk a volt párunknak

– ha még mindig meg akarjuk menteni őt

– ha a volt párunk meghalt

– ha még mindig folyton rá gondolunk és összehasonlítjuk az új párunkkal

– ha a szakítás és az új kapcsolat kezdete között semennyi, illetve kevés idő telt el

– ha többször felmerül, hogy visszatérjünk-e hozzá

– ha a következő kapcsolatainkban azt vesszük észre, hogy folyton elköteleződni képtelen párt választunk

– ha már nagyon hosszú ideje vagyunk egyedül

– ha az új kapcsolatban nem jön össze a várva-várt baba

Ezekben az esetekben töltsünk el egy kis időt egyedül, gondolkozzunk el és őszintén valljuk be magunknak, amit érzünk! Sem az új párunkkal, sem önmagunkkal szemben nem korrekt az, ha fenntartunk egy olyan kapcsolatot, amelybe sosem akarunk igazán őszintén, teljes szívvel belemenni. Az előző párhoz való hűség, csak akkor oldható fel, ha hajlandóak vagyunk magunkba nézni, elismerni az érzéseinket és elgyászolni a kapcsolatot.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok