Meddőség okai – transzgenerációs traumák

Az egyik legnehezebb és legnagyobb fájdalom az, amikor bármennyire is szeretne egy nő, nem képes anyává válni. Ha orvosilag minden rendben van, akkor is sokszor nehéz a teherbe esés. Érdemes ilyenkor adni egy esélyt a családállításnak is!

 Az egyik legnehezebb és legnagyobb fájdalom az, amikor bármennyire is szeretne egy nő, nem képes anyává válni. Ha orvosilag minden rendben van, akkor is sokszor nehéz a teherbe esés. Érdemes ilyenkor adni egy esélyt a családállításnak is, mert lehet, hogy elvezet a megoldáshoz. 

Ha a saját életünkből nem tudunk olyan eseményt, amely miatt félelem alakulhat ki bennünk az anyává válással kapcsolatban – nehéz születés, édesanya halála, nőiséggel kapcsolatos problémák, stb. –, akkor nem marad más hátra, mint transzgenerációs traumára gyanankodni. Bár ez kissé furcsán hangozhat, de sokszor láttam már, hogy mennyi-mennyi érzés, érzelem, rettegés ragadhat bent a szüléssel kapcsolatban a régi családtagokban és így a családrendszerekben is. Gondoljunk bele, hogy akár 100-150 évvel ezelőtt a nem kívánt terhesség elleni védekezés mennyire gyerekcipőben járt még, ráadásul a szülés is kifejezetten veszélyes volt. Nem voltak kórházak vagy mentő. A nők otthon szültek bába vagy jobb esetben orvos segítségével. Nem csoda, hogy 1900-ban Magyarországon ezer élveszülöttre 225.7 halva született baba jutott. Ma ez a szám, mindössze 3.9! És akkor még nem is beszéltünk a nőkről, akik a különböző komplikációk miatt belehaltak a szülésbe. A terhesség és a szülés a legveszélyesebb dolgok közé tartoztak hosszú-hosszú évszázadokon keresztül. A baba és/vagy a mama halála pedig nagyon komoly trauma volt a családnak.

Meddőség okai – transzgenerációs traumák 1

Hellinger szerint a családi “emlékezet” megőriz minden nagyobb, fontosabb eseményt, ami a családtagokkal történik. Természetesen és sajnos, a különböző traumák vésődnek be a tudatalattiba a legjobban. Ha egy nő gyermeket szeretne, előfordulhat, hogy aktivizálódnak a tudatalattijában olyan családi emlékek, amelyek megakadályozzák a teherbe esést. 

Csak hogy néhány ilyen példát mondjak: 

 • Egy női ősnek nagyon nehéz, traumatikus szülése vagy terhessége volt
 • Halva született gyermek a családban
 • Fiatalon meghalt gyermek a családban
 • Anya, aki belehalt a szülésbe
 • Túlzottan sok gyermek okozott megélhetési nehézségeket
 • Sok abortusz volt a családban
 • Sok vetélés volt a családban
 • Esetleg angyalcsináló volt a családban
 • Apácának készülő nő esett teherbe
 • Fiatalon, férj nélkül esett teherbe valaki és emiatt hatalmas szégyent élt meg
 • Törvénytelen gyermek született a családban
 • Erőszakból született gyermek

A fenti okok csak néhány korábbi generációknál történt esemény azok közül, amelyek miatt blokk alakulhat ki egy nőben a terhességgel szemben. A családban ugyanis a fenti események hatására kialakulhat olyan tudatalatti meggyőződés, hogy a terhesség életveszélyes, vagy szégyenletes vagy hatalmas problémákat hoz, esetleg, hogy a terhesség miatt a férj elveszíti a feleségét, stb. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem tudatos meggyőződések, ezért a legtöbbször nem is vagyunk képesek gondolkodva, magunktól rájönni, hogy mi a probléma. Ilyen esetekben nyújthatnak segítséget az olyan módszerek, mint például a családállítás, theta floating, kineziológia, pszichoterápia és még sok más módszer, amelyek segítségével előjöhetnek a tudatalattiban tárolt családi tapasztalatok. 

Ha kivizsgáltattuk magunkat és már semmiképpen nem tudjuk kitalálni, hogy mi lehet a probléma oka, akkor érdemes mind a leendő édesapának, mind a leendő édesanyának adnai egy esélyt a családállításnak. Ugyanis akár a férfi családrendszerében is lehetnek hasonló, fogantatást gátló transzgenerációs traumák. Erről bővebben itt olvashattok.