Meddőség lehetséges okai a férfiaknál

Ahogy a nőknél gyakran okozzák a meddőséget elrendezetlen lelki dolgok, úgy a férfiaknál is lehet lelki oka annak, ha valaki nemzőképtelen. A meddőség oka mindkét nemnél egyformán eredhet a transzgenerációs traumáktól kezdve a saját életbeli tapasztalatokig bárhonnan.

Ha kiderült a párról, hogy orvosilag semmilyen problémájuk nincsen, de mégsem sikerül a nőnek teherbe esnie, akkor érdemes megvizsgálni, hogy vannak-e a férfinál olyan lelki tényezők, amelyek gátolják a gyereknemzést. 

Itt gondolok például arra, hogy a leendő apának lehetnek saját magával szemben hatalmas elvárásai és megriaszthatja az, hogy hogyan fog ezeknek megfelelni, hogyan lesz tökéletes apa. Olyan is előfordulhat, hogy a saját gyermekkori traumái miatt fél egy férfi gyermeket vállalni, mert mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a gyerekének hasonló tapasztalatai legyenek, mint neki voltak. Persze mondhatja erre bárki, hogy ez csak tőle függ, hiszen ő lesz a gyerek apja, de aki látta már, hogy milyen dührohamokat, depressziót vagy függőséget okozhatnak ezek a keserű gyermekkori traumák és tapasztalatok egy felnőttnél, az tudja, hogy ez egy bizonyos szempontból nagyon is felelősségteljes gondolkodás. Ha egy pár szeretne gyereket, akkor jobb, ha ezek a dolgok először felszínre kerülnek és megoldódnak. Így a születendő gyereknek nem kell egy depressziós, függőségtől vagy intenzív dührohamoktól szenvedő felnőttel együttélnie. A probléma legtöbbször az, hogy ezeknek a félelmeknek a leendő apa nincsen tudatában, csak egyszerűen leblokkolja a saját termékenységét.

Kép 1: meddőség, férfi meddőség, terméketlenség, meddőség okai, nemzőképtelenség

Egy másik gyakori probléma a korábban elvetélt vagy abortált gyermekek miatti fel nem dolgozott gyász és bűntudat. Sokan azt gondolják, hogy az elvetélt vagy abortált gyermekek csak a nőkre vannak nagy hatással, de ez nem így van. Ha a leendő apa életében is előfordult ilyen esemény, akkor bizony ez nagyon valószínű oka lehet a terméketlenségnek. A gyász és a bűntudat komoly nyomot hagy ilyenkor a férfiban is. 

Olyan is lehet, hogy a nemzőképtelenségnek transzgenerációs okai vannak. 

Ilyen lehet például, amikor egy nő, a férfi felmenői, közül belehalt a szülésbe. Bármennyire is tudjuk, hogy erről nem a gyermek apja tehet, Hellinger megfigyelései szerint, az emberi psziché ezt a tragédiát másképp értelmezi. A családrendszerben ez a történet úgy raktározódik el, hogy a férfi zabolátlan vágya miatt termékenyült meg a nő, így végső soron a nő halálát is a férfi okozta. Ha a gyász és a bűntudat nem lett megfelelően kezelve, akkor könnyen kialakulhat a családrendszeri törvény, amely szerint a terhesség veszélyes. Van olyan család, amelyikben ez szexuális problémákat okoz, de van, ahol nem szexuális, hanem meddőségi problémák állnak elő.

Álljon itt még egy példa arra, amikor családrendszeri okai vannak a nemzőképtelenségnek. Ha volt például nehéz sorsú, akár háborúban fiatalon elesett, gyermektelen férfi a leendő apa családjában, akkor ez is lehet a nemzőképtelenség oka. Ilyenkor a leendő apa úgy emlékezik meg erről a sokszor elfeledett családtagról, hogy a saját sorsa helyett az ős sorsát éli, vagyis gyermektelen marad. 

Természetesen a fenti példákon kívül még más események, élmények is okozhatnak nemzőképtelenséget a férfiaknál. A legtöbbször ezekre nehezen bukkanhatunk rá a tudatos szinten.

Tisztában vagyok vele, hogy ez sok férfi számára furcsán hangzik, de a psziché sokkal mélyebbre elásott és sokszor fura logikát követő törvények alapján működik. Ha nem találjuk a pár meddőségének okát sem orvosilag, sem tudatosan átgondolva a dolgokat, akkor érdemes egy próbát tenni és kicsit kutakodni a tudatalattiban!