Krónikus sikertelenség – a túlélő bűntudata

Annak, hogy miért nem érünk el sikereket a munkánkban, miért vágjuk el magunkat pont a célok elérése előtt vagy miért megy el hirtelen minden hitünk és energiánk, amikor megtesszük az első néhány lépést egy számunkra fontos cél felé, az egyik lehetséges magyarázata lehet a túlélő bűntudat.

Ülő férfi az arcát a tenyereibe temeti egy sziklás patak partján

A félikrek – azok, akik az anyaméhben veszítették el az ikertestvérüket – sokszor vágják el a saját sikereiket, veszítik el az energiájukat, amikor valami olyan dologért kellene dolgozniuk, ami nekik fontos. Akkor vágják el maguktól a sikert, amikor valami olyanért küzdenek, amit nem a szülőknek való megfelelés vagy mások elvárásai miatt, mások érdekében akarnak elérni, hanem azért, mert ők szeretnék azt mindennél jobban. Pontosan ez az “én szeretném”, ez a “nekem fontos” az, ami bekapcsolja a fékeket. A fékek megjelenhetnek hirtelen kudarcok, nem várt akadályok, leblokkolás döntő helyzetekben, de akár “elenergiátlanodás” vagy a hit elvesztésének formájában is. A lényeg, hogy ne jussunk el a kívánt célig. Hiszen, mi már így is nagyon szerencsések vagyunk, hogy túléltük, hogy megszülettünk. Mit akarunk még? Ez is több, mint ami jár, és ami a testvérünknek jutott!

A félikrek, akiknek a testvére egészen korán, a terhesség 7-11. hetében eltávozott, sok életterületen küzdhetnek problémákkal. Az egyik ilyen a karrier. Akiben ez az érzelmi trauma feldolgozatlan marad, úgy érezheti, hogy ő már így is túl sokat kapott, túl szerencsés volt. Ezért van az, hogy míg mások érdekében hegyeket tud megmozgatni, a saját érdekeit mindig háttérbe szorítja, a céljait pedig képtelen elérni. Az az érzése, ha elérné amit szeretne, az már igazán túl sok lenne a jóból. 

Mások amellett, hogy bűntudatuk van a szerencséjük miatt, még komoly lelkiismeretfurdalással és szégyenérzettel küzdhetnek amiatt is, mert nem tudták megmenteni a testvérüket. Ez pedig még tovább nehezíti a helyzetüket. Ők azzal az egyébként téves tudattal élnek, hogy elbuktak, mert megmenthették volna a testvérüket, de nem sikerült. Ha belegondolunk, hogy néz ki egy magzat 10-11 hetesen, akkor könnyen beláthatjuk, hogy esélye sem volt megmenteni a másikat.

Magzat az anyaméhben piros háttér előtt

Ám ezt hiába tudjuk fejben, amíg fel nem dolgozzuk a minket ért traumát, addig minduntalan akadályokat fogunk gördíteni a saját boldogulásunk útjába.  

A félikrek bűntudata nagyon hasonló ahhoz, amit katasztrófák, terrortámadások túlélői vagy súlyos betegségből kigyógyult emberek éreznek. Fontos ezt meglátni, megérezni, kifejezni és feldolgozni. Pontosan úgy, ahogy a többi túlélőnek is. 

“Krónikus sikertelenség” esetén, érdemes kideríteni, hogy félikerség áll-e a dolog hátterében. 

A félikerség által okozott más problémákról itt olvashattok még, arról pedig, hogy a magzat hogyan élheti meg a testvére elveszítését itt találtok még több információt.

Kép forrása: https://www.babycenter.com/6_your-pregnancy-10-weeks_1099.bc