A kreativitás az, amire igazán szükségünk van

Waldorf iskola, magántanuló, kéttannyelvű iskola, hagyományos oktatás? Mindenkinek van véleménye arról, hogy mi a legjobb a gyerekeknek vagy jobb esetben csak arról, hogy mi a legjobb a saját gyerekének. Az érvek, ellenérvek erdejében nem könnyű kiigazodni és mivel minden gyerek más, természetes hogy minden szülőnek más és más a fontos, amikor iskolát választ. Van, aki a jól ismert tanárnőre szavaz, van, aki a legközelebbi iskolát választja. Vannak, akik szerint a nyelvek mindennél fontosabbak és van, akinek az a lényeg, hogy a gyermeke továbbtanulása biztosítva legyen, ezért “versenyistálló” típusú iskolába íratja be. Vannak olyanok, akik szerint a legfontosabb, hogy a gyerek gyerek maradhasson és inkább otthon oldják meg az oktatását, hogy több szabadsága legyen. 

Mi az a szempont, amihez mindenképpen ragaszkodjunk?

Bármennyire is sokféle szempont alapján dönthetünk, van egy dolog, ami szinte mindennél fontosabb. Egy olyan készség, amelyet az oktatásnak semmi szín alatt nem szabad kiölnie a gyerekből, sőt fejlesztenie kell, ha sikeres felnőttet szeretnénk! Ez a készség pedig nem más mint a kreativitás. Hogy miért mondom ezt? Nagyon egyszerű! 

Az elmúlt száz évben a világ gyorsabban fejlődött, mint azt valaha az évszázadok során el tudta képzelni az emberiség. Ráadásul ez a fejlődés egyre csak gyorsul. Így aztán valójában fogalmunk sincsen arról, hogy milyen lesz a világ 15-20, ne adj isten, ötven év múlva, amikor a mostani első osztályosok még hatvan évesek sem lesznek. Az új helyzetek, az új idők kreativitást követelnek. Az új problémákra a legtöbbször nem fognak működni a régi megoldások. Gondoljunk csak akár a közösségi média elterjedésével megjelent online zaklatásra! A legtöbb szülő és iskola is meglehetősen értetlenül áll a dolog előtt. Ma már nem elegek a “Ne állj szóba idegenekkel az utcán!” típusú figyelmeztetések, mert a gyerekek a nappaliban sincsenek biztonságban, ha van náluk egy telefon vagy tablet. 

Egyes kutatók már azon dolgoznak, hogyan lehet az ember agyát összekötni a gépekkel, hogy hatékonyabb legyen. Ma még fel sem tudjuk mérni ennek a következményeit, hiszen még az önmagukat vezető autókkal sem nagyon tudunk mit kezdeni, pedig azok minden valószínűség szerint tíz év múlva már nem számítanak majd akkora ritkaságnak, mint most. 

Az evolúció során nem a leghagyománytisztelőbb és nem is a legerősebb egyedek éltek túl, hanem azok, amelyek képesek voltak gyorsan alkalmazkodni az új helyzetekhez és kreatív megoldásokat találni rájuk. Ma, amikor a fejlődés ilyen hihetetlenül gyors, a kreativitásra még nagyobb szükség van, mint valaha. Ezért, ha a gyermekünkből sikeres, elégedett felnőttet szeretnénk nevelni, akkor arra mindenképpen figyeljünk az iskolaválasztásnál, hogy az kreativitást tápláló környezetet biztosítson!

A kreativitás az, amire igazán szükségünk van 1

Mire van szükség ahhoz, hogy megmaradjon a kreativitás? 

Ahhoz, hogy a gyermekünk megőrizze veleszületett kreativitását a következőkre van szükség: 

  1. A hibázás lehetőségének biztosítására – vagyis arra, hogy ne szégyenítsék meg, ha hibázik és bátorítsák, hogy keressen a hagyományostól eltérő utakat. A hagyományos poroszos oktatás és a feleletválasztós tesztek nem igazán célravezetőek ebből a szempontból.
  2. Nyitottságra – hogy elfogadják, ha talál a hagyományostól eltérő utat.
  3. Elfogadó környezetre – olyan atmoszférára, amelyben az egyénisége szabadon kifejeződhet és ezen keresztül megtalálhatja azokat a területeket, amelyekben különösen tehetséges. Itt nem csak arra a tíz-tizenkét tárgyra gondolok, amelyeket az iskolákban oktatnak. Ki tudja teljes bizonyossággal megmondani, hogy melyik tárgyban kell jónak lennie mondjuk egy később sikeres rendezvényszervezőnek, szőnyegtervezőnek, lakberendezőnek, külkereskedőnek, pilótának vagy táncosnak? 

A hagyományos iskolarendszerben meg sem mutatjuk a gyerekeknek mennyiféle szakma közül választhatnak. Annyira leszűkült a “lehetséges” foglalkozások és a tehetségesség fogalma, hogy kevés gyerek találja meg miben is kiemelkedő valójában.

A kreativitás az, amire igazán szükségünk van 2

Szerintem, a fentieket kell az első helyre sorolnunk, amikor azon gondolkodunk, hogy milyen típusú oktatást válasszunk a gyermekeinknek. Lehet, hogy most a tánc nem tűnik annyira “hasznosnak”, mint a matematika, lehet, hogy az irodalom hátrébb van a tárgyak “hierarchiájában”, mint a fizika, de lássuk be, hogy halvány lila elképzelésünk nincs, mit hoz a következő harminc-ötven év. A hetvenes- nyolcvanas évek furcsa, kéken villogó monitorok előtt görnyedő geek-jei, ma igen szépen keresnek a tudásukból, amit felhalmoztak ezekről a ma már mindenki által használt gépekről. Sok fiatal, akiket a kilencvenes években más sem érdekelt a középiskolában mint a divat és azt gondolta róluk mindenki, hogy semmire sem viszik majd, ma millió dollárokat keresnek a divatblogjaikkal az internetnek köszönhetően, és imádják amit csinálnak! Akármilyen típusú oktatást is választunk, arra ügyeljünk, hogy tápláljuk a gyermek kreativitását! Ezzel segítünk neki a legtöbbet abban, hogy később könnyebben boldoguljon a világban!