Fiúnak várt lánygyerekek

Azokban az időkben, amikor még nem létezett ultrahang, a családi gazdaságot viszont tovább kellett vinnie valakinek, a családok nagyon várták a szülést, hogy megtudják milyen nemű lett a gyermek és általában jobban örültek egy fiúgyermeknek, mint egy lánynak. A lányt ki kellett házasítani, ami nem kevés pénzbe került, és a legtöbbször elköltözött, hogy az újdonsült férj családjánál lakjon. A fiúk vitték tovább a gazdaságot és gyakran ők gondoskodtak anyagilag a szülőkről. Nem meglepő, hogy a fenti okok miatt, a lánygyermekek kevésbé voltak “népszerűek”, bármennyire is lázad ez ellen az igazságérzetünk. 

Mára sokat változott a helyzet, mert a családi gazdaságok száma jelentősen lecsökkent és a nők is munkába álltak. Ennek ellenére még most is vannak olyan családok, ahol tartja magát a régi hagyomány. A fiúnak várt, fiúként nevelt lánygyerekekre ez hatalmas terhet ró, hiszen tudat alatt folyamatosan az az érzésük, hogy nem elég jók, nem felelnek meg. Emiatt gyakran sokkal szorgalmasabbak és komolyabb teljesítményt nyújtanak, mint a fiúk, mégsem elégedettek soha önmagukkal. 

A fiúnak várt lányok között sokan vannak, akik nem is látják reálisan mekkora teljesítményt tesznek le az asztalra és emiatt rosszabb helyzetben vannak, amikor mondjuk fizetésemelést szeretnének kiharcolni maguknak. A magabiztosabb, de akár ugyanolyan vagy még rosszabb teljesítményt nyújtó férfi és női kollégák gyakran elhalásszák az orruk elől a lehetőségeket, az előléptetéseket, egyszerűen azért, mert meggyőzőbben képesek eladni magukat és tisztában vannak a saját értékeikkel. 

Amellett, hogy a hivatásban és az önérvényesítésben is gondok adódhatnak, ha valaki csecsemőkorától érezte, hogy a szülei egy fiút szerettek volna helyette, nem könnyű így megélni a női szerepeket sem. Ezek a nők úgy érzik, hogy a nőiségnek nincsenek előnyös oldalai, csak és kizárólag negatívak. 

Találkoztam olyan ügyféllel, akinek az édesanyja szeretett volna lány helyett fiút, pusztán anyai szeretetből, mert a saját tapasztalatai alapján úgy érezte, hogy nagyon fájdalmas nőnek lenni. A gyerekének pedig jobb sorsot szánt a magáénál. Akármennyire is szeretetből indult ki ez a preferencia, a lányának súlyos károkat okozott, nemcsak a női lét szörnyűségéről szóló hiedelmek átadásával, hanem annak az érzetnek a kialakításával is, hogy nincsen rendben a lánya, pusztán azért mert nő.

Mindegy, hogy az apa vagy az anya preferált volna jobban fiút lánygyerek helyett, a dolog a legtöbb esetben önértékelési zavarokhoz vezet, valamint a női viselkedésminták, a női energia elutasításához. Emiatt az elutasítás miatt kialakulhatnak testi zavarok is, mint például nagyon fájdalmas menstruáció, hormonproblémák vagy éppen meddőség, hiszen a gyerek egészen kiskorában megérzi/megtanulja, hogy a női viselkedés, a női funkciók nincsenek rendben és igyekszik alkalmazkodni ahhoz, amit a szülei “elvárnak”. Például már pár évesen elutasítja a babákat, levágattatja hosszú haját az édesanyjával vagy éppen fiús játékokat játszik. Ez a “csalás” mindaddig megy, amíg a test félreérthetetlenül nem jelzi, hogy melyik nemhez is tartozik a gyerek, például azzal, hogy elkezdődik a havi vérzése. Ez minden egyes hónapban emlékezteti a fiatalt arra a disszonanciára, ami a lelkében van. 

Egy fiúnak remélt lánygyerek, amikor eljön a párválasztás ideje, nehezen fog alkalmazkodni az új helyzethez. Gyakran nem képes nőként működni a párkapcsolatban, sokkal inkább nőnek kinéző férfiként funkcionál, ami előbb-utóbb áthidalhatatlan konfliktushoz, a szexuális élet problémássá válásához és végül gyakran a kapcsolat halálához vezet.

Szerintem minden nőnek érdemes rászánnia egy csendes órát arra, hogy megvizsgálja mit is érez valójában azzal kapcsolatban, hogy nőnek született. Mik azok az aspektusai a női létnek, amelyeket el tud fogadni, amelyeket szeret és melyek azok, amelyek feszültséget, ellenállást váltanak ki belőle. Ha pedig valaki meddőséggel, nagyon fájdalmas havi vérzéssel, esetleg nőgyógyászati problémákkal küszködik, akkor a hagyományos orvoslás mellett érdemes a mélyére ásni annak, hogy milyen nőiséggel kapcsolatos blokk, elakadás vagy hiedelem okozhatja a problémát.