“Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!”

A boldogság egyik akadálya a párkapcsolatban, az elképzelt párkapcsolat. A Mézga Géza – Paula – Hufnágel Pisti háromszögben Paula egy olyan kapcsolatról/házasságról álmodozik, amely nem jött létre. Később csalódik is majd Hufnágel Pistiben, de hosszú-hosszú éveket eltölt azzal, hogy a képzelete után szalad és ezzel mély sebeket ejt a férjén és boldogtalanságra kárhoztatja önmagát is. 

Sokunknak van  Hufnágel Pistije valamilyen módon. Egy olyan kapcsolat, amely valamiért nem lett lezárva lelki síkon és amely megakadályozza, hogy teljes szívvel kapcsolódjunk a jelenlegi vagy jövendő partnerünkhöz. Ezt úgy kell elképzelni, mintha lenne a szívünkben egyetlen vegyérték, ahová egy partner partnerként kapcsolódni tud. Nincs több. Ha ez már foglalt, akkor csak színlelni tudjuk a kapcsolódást, de valódi, mély összetartozást nem tudunk elérni. Sokszor nem vesszük észre, hogy ez a helyzet és az öntudatlan színjáték évekig zajlik. Ettől aztán előbb-utóbb mindketten boldogtalanok lesznek és nagyon valószínű, hogy az egyik vagy a másik fél részéről felmerül vagy akár be is következik a hűtlenség. Hiszen annak a lelke, aki próbál kapcsolódni, de nincsen hová, érzékeli, hogy esélye sincs, mert a megfelelő kapcsolódási pont már foglalt. Egy ideig próbálkozik, azután frusztrált lesz és feladja. 

Vannak olyan életesemények, amelyeket, ha nem dolgoztunk fel megfelelően, akkor könnyen leragadhat a lelkünk. Ilyenek például az abortusz, a vetélés, az olyan párkapcsolat, ahol mi tartozunk valamilyen módon vagy úgy érezzük, hogy a másik tartozik nekünk energiával, pénzzel vagy akár csak egy bocsánatkéréssel is. Arról is szó lehet, hogy elveszítjük a másikat, akár egy baleset, akár betegség következtében és a lelkünk a beragadt gyász miatt nem tud továbblépni. Az is hasonló problémát okozhat, ha nem tudtunk megfelelően eltávolodni az ellenkező nemű szülőnktől, az apu kis hercegnője vagy az anyu kis hercege szakasz után gyermekkorunkban. Ez a szakasz egy darabig teljesen normális és fontos a gyermek fejlődése szempontjából, de öt-hat éves korunk körül a leválásnak meg kell történnie, ha később normális párkapcsolatot szeretnénk.

Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül! 1

A családállítás egy nagyon hatékony eszköz annak kiderítésére, hogy van-e ilyen leragadás, elképzelt párkapcsolat bennünk vagy lezártuk, amit le kellett és szabad a lelkünk egy valódi kapcsolat kialakítására. Amennyiben sokszor előfordul, hogy a párunk mellett vagy a potenciális partnerekkel való találkozások közben egy régi partner körül “keringünk” akár sértetten, akár látszólag közömbösen, érdemes egy kicsit kutakodni, hogy mi is zajlik bennünk valójában. Ugyanis nem tisztességes eljátszani a másikkal, hogy készek vagyunk kapcsolódni akkor, ha nem így van. Ráadásul magunkkal is kiszúrunk, ha folyton Hufnágel Pistin gondolkozunk Mézga Géza mellett. Az elképzelt kapcsolat egyfajta menekülés a valódi elkötelezettség elől, aminek oka lehet a fentiek mellett transzgenerációs trauma is. 

Egyszóval, ha hosszabb időbe kerül is, zárjuk le, amit le kell zárnunk, ne tegyük magunkat és a párunkat is boldogtalanná az álomvilágba való meneküléssel! A végén sokszor úgyis kiderül, hogy a Hufnágel Pistivel való kapcsolat nem az, aminek látszott.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok