A pénz gonosz, a pénz elferdít, a pénz a minden, a pénz, a pénz, a pénz…

Sokan küszködnek az életük során legalább egyszer anyagi problémákkal. Előfordul olyan, hogy sokat dolgozunk, mégsem tudunk elég pénzt keresni a megélhetésünkre, de olyan is lehet, hogy hiába teszünk félre, folyton felbukkan valamilyen váratlan költség, ami tönkrevágja a klassz pénzügyi terveinket. Tisztában vagyunk-e egyáltalán azzal, hogy mit jelent számunkra a pénz?

A pénz és a szexualitás az emberi élet két olyan területe, amelyekhez talán a legtöbb elrejtett, be nem ismert érzelem fűződik, hiszen annyi, de annyi ítélet született már kimondva, kimondatlanul velük kapcsolatban. Morális, erkölcsi, jogi, vallási és családrendszeri törvények sűrű hálójában próbálja mindenki megtalálni a saját boldogulását. Ez pedig korántsem könnyű. Arról, hogy a pénz jó vagy rossz, biztonságot vagy lehetőségeket jelent-e, deformálja-e vagy sem az emberi természetet, veszélyes-e vagy nem, minden egyes családrendszernek más a hiedelme. 

Az olyan transzgenerációs traumák, mint mondjuk egy ős kitelepítése vagy kegyetlen kirablása veszélyérzetet kapcsol a pénzhez és a jóléthez, míg az, ha egy ősünk mások gátlástalan kihasználásával gazdagodott meg, szégyenérzetet fog hozni, ha nekünk esetleg jobban megy a sorunk. Ugyanígy a háborúk, éhínségek alatt éhenhalt ősök is komoly befolyással lehetnek az anyagi jólétünkre, ahogy például a szegénységi fogadalmat tett felmenők is. Ilyen esetekben a legtöbbször így vagy úgy, mi magunk vágjuk el a saját jólétünkhöz vezető utat.

Égő 100 eurós bankó

Amellett, hogy visszük tovább a családunk hiedelemrendszerét ebben a témában is, a saját életünkben bekövetkezett események ugyanúgy befolyásolhatják az anyagi helyzetünket. Ha például a szülők válása akkor következett be, amikor a családnak elkezdett jobban menni anyagilag, még ha nem is ez volt a válás oka, a gyerek fejében ez könnyen összekapcsolódik. Így félni fog attól, hogy ha ő jó anyagi körülményeket teremt magának és a szeretteinek, szét fog esni az ő családja is. Vagyis blokkolni fogja a saját és sok esetben a párja anyagi sikereit is. A félikerség például egy másik nagyon gyakori trauma, amely miatt lehetnek anyagi nehézségeink. Ilyenkor a túlélőnek bűntudata van és a “minimumon” éli az életét egy vagy akár több életterületen is. Hiszen, ő legalább túlélt, megszületett. Ennek kell örülnie, az már igazán túlzás lenne, ha még jólétben is szeretne élni. 

Fontos tisztába kerülnünk azzal, hogy mit is érzünk valójában a pénzzel és az anyagi jóléttel kapcsolatban, ahhoz hogy fel tudjuk oldani az esetleges blokkokat. Az, ha már a harmadik munkahelyünkön kerülünk konfliktusba a főnökkel, ami miatt vagy mi mondunk fel vagy elbocsájtanak minket, ha folyton váratlan, nagyobb összegű kiadásaink vannak, amik miatt megélünk, de nem tudunk tartalékot képezni, ha képtelenek vagyunk olyan állást találni, ahol eleget fizetnek ahhoz, hogy megéljünk, ha mindig van valaki, aki miatt nagy költségeink vannak és ennek nem tudunk megálljt parancsolni, érdemes elgondolkodni, hogy milyen a viszonyunk a pénzhez. 

Az anyagi nehézségeknek sokféle oka lehet, a fent említett családrendszeri vagy saját életbeli tapasztalatok mellett másféle történetek is előfordulhatnak. A családállítás hatékony módszer annak kiderítésére, hogy mit érzünk vagy milyen hiedelem befolyásolja, blokkolja a jólétünket.